Historie

Historie BNSL:

Oprichting:

De Broederschap der Notariële Studenten te Leiden is opgericht op 20 maart 1960. De BNSL is de studievereniging Notarieel Recht van de Universiteit te Leiden. 

Historie van de Universiteit Leiden:

De op 8 februari 1575 opgerichte Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland. In 1859 is het academiegebouw, tegenwoordig bekend als ‘Kamerlingh Onnes Gebouw’ afgekort het ‘KOG’, gebouwd. Vanaf 2004 is hier de Faculteit der Rechtsgeleerdheid gevestigd. Tegenwoordig zijn in het KOG de Leidse notariële studenten te vinden. In het KOG is ook de verenigingskamer van de BNSL met nummer A.29 te vinden. Deze kamer wordt met een aantal andere studieverenigingen van de universiteit gedeeld. 

De studie Notarieel Recht:

De studie Notarieel Recht die een particuliere opleiding was, is in het jaar 1958 middels een wetswijziging een universitaire studie geworden. Notarieel Recht is nog steeds een kleinschalige studierichting die in Nederland maar op een aantal universiteiten wordt gegeven. De Universiteit Leiden is één van de vijf universiteiten waar Notarieel Recht kan worden gestudeerd. 

Historie BNSL:

De BNSL begon in 1960 om de studenten verdieping in de stof te bieden. Af en toe was er ook tijd voor gezelligheid en een drankje. De BNSL is medeverantwoordelijk voor de in 1964 opgerichte zustervereniging Vevonos uit Groningen. Tegenwoordig is bij elk van de vijf universiteiten waar de studie Notarieel Recht te volgen is, een notariële vereniging aangesloten. Voor meer informatie over de vier andere verenigingen, zie het kopje ‘Zusterverenigingen’ onder ‘Vereniging’ op de website.

Stamkroeg Café l’Espérance:

Sinds 1985 is Café l’Espérance dé plek voor de BNSL-borrels. In de tussentijd heeft onze stamkroeg verschillende eigenaren gehad. In Café l’Espérance komen al sinds 1985 professoren en studenten tezamen om gezellig een fluitje te drinken, te reflecteren op de afgelopen studieperiode en te praten over de komende BNSL-activiteiten. De maandelijkse borrels zijn tegenwoordig altijd op de eerste woensdag van de maand en ze zijn nog steeds bij onze stamkroeg Café l’Espérance!

Toevoeging activiteiten:

In het jaar 1986 vond de eerste studiereis plaats. De BNSL houdt de tradities die haar zo mooi maken graag in ere. De studiereizen zijn net zoals de BNSL met hun tijd meegegaan en worden nog altijd zeer gewaardeerd door de leden. De BNSL heeft door de jaren heen prachtige reizen gemaakt naar bestemmingen van binnen en buiten Europa. 

In 1991 verscheen de eerste donkergroene BNSL-almanak. Dit is een traditie die nog steeds hoog wordt gehouden. In de almanak kunt u elk jaar terugblikken op de evenementen van het afgelopen verenigingsjaar. Er zijn inmiddels drieëndertig edities van de nog altijd donkergroene BNSL-almanak uitgebracht. 

In het jaar 2006 werd de Ledendagcommissie geïntroduceerd. Ook dit is een traditie die de BNSL nog altijd in stand houdt met een jaarlijkse ledendag. De ledendag wordt door eerstejaars BNSL-leden georganiseerd en is niet meer uit de vereniging weg te denken!

In 2011 verscheen de eerste editie van het ledenblad van de BNSL: 'De Leidsche Noot’. Het ledenblad wordt 3x per jaar uitgebracht, met een terugblik op de afgelopen periode. Dit is nog altijd een begrip binnen de vereniging. 

De Carrièrecommissie organiseert sinds 2017 carrièregerichte evenementen gedurende het verenigingsjaar. De leden kunnen hier in contact komen met meerdere kantoren tegelijk, dit biedt een mooie verbinding tussen de leden en de carrièremogelijkheden. De commissie organiseert jaarlijks evenementen zoals een recruitmentdiner en een speeddate-evenement. 

In 2021 is er een nieuwe traditie voor de leden bij gekomen, het Ledenweekend. Het Ledenweekend werd tijdens de coronapandemie gestart, maar bestaat sindsdien naast de ’normale’ studiereis en is één van de jongste tradities die de vereniging rijk is. Ook is er in dit jaar nog een traditie bijgekomen: het BNSL-feest. De verjaardag van de vereniging wordt middels een Dies Natalis feest sindsdien elk jaar gevierd! 

BNSL-Merchendise:

In 1971 werd er een begin gemaakt aan de BNSL-Merchandise en werd de eerste BNSL-das gepresenteerd! Deze das wordt nog steeds gedragen! Hier zijn later in hetzelfde ontwerp ook strikjes voor de dames, bretels en een vlinderdas voor de mannen aan toegevoegd. Ook andere items zoals de BNSL-dopper en de BNSL-mok zijn aan de collectie toegevoegd. In het jaar 2024 is de donkergroene BNSL-trui geïntroduceerd. Deze trui is in tegenstelling tot de andere merchandise te verkrijgen via de daarvoor bestemde bestelmomenten en is niet los verkrijgbaar via de website. Voor meer informatie over de huidige merchandise, zie het kopje ‘Webshop’ op de website.

Slot:

Zoals u kunt lezen, heeft onze Broederschap een rijke geschiedenis met natuurlijk een glansrijke toekomst voor zich! De BNSL is nog lang niet klaar met groeien en er zullen nog genoeg leden, evenementen en tradities aan de BNSL toegevoegd worden! 

Gaat u Notarieel Recht studeren of studeert u al Notarieel Recht en wilt u lid worden van onze prachtige vereniging: de Broederschap der Notariële Studenten te Leiden, dé studievereniging Notarieel Recht van de Universiteit te Leiden? Meld u dan aan via onze website: ‘https://www.bnsl.nl/word-lid/personalia’.

BNSL