Blog

Loyens & Loeff sollicitatietips

Beste leden van BNSL,

Graag stel ik mij even aan jullie voor. Ik ben Sjifra en ik ben recruiter bij Loyens & Loeff. Samen met mijn collega Tim ben ik verantwoordelijk voor de werving en selectie van student-stagiaires, werkstudenten en starters binnen de advocatuur en het notariaat. Vanuit deze rol wil ik in dit artikel graag sollicitatietips met jullie delen.

Het is een gekke tijd om te solliciteren. Er is veel onzekerheid door het coronavirus en de arbeidsmarkt verandert daardoor logischerwijs ook. Des te belangrijker is het dat je goed voorbereid aan jouw sollicitatie begint. Hopelijk helpen onderstaande tips je daarbij.

Stukken

Een sollicitatieprocedure begint uiteraard bij het indienen van jouw stukken. Zorg dat de stukken (cv, motivatiebrief, cijferlijsten en eventuele stagebeoordelingen/getuigschriften) er netjes en overzichtelijk uitzien. De eerste indruk is belangrijk! Een algemene tip: lever je stukken in PDF aan en geef de stukken een nette titel.

 

Cv:

- Zorg dat de gegevens op het cv kloppen en compleet zijn. Een foto kan een goede persoonlijke toevoeging zijn, mits het een zakelijke foto is. Maak het jezelf niet te ingewikkeld; het devies is hier “less is more”. Een foto waarop jouw gezicht goed zichtbaar is, recht van voren genomen, voor een rustige achtergrond (een kale muur bijvoorbeeld) kan al volstaan.

- Zet de meest recente ervaringen bovenaan op je cv (bouw op van heden naar verleden); zo wordt het oog van de lezer gelijk naar de meest recente informatie getrokken. Vaak is dat immers ook de meest relevante info. Ook raad ik studenten aan om eerst de opleiding te vermelden en daarna pas de werkervaring.

 

Motivatiebrief:

- Zorg dat de brief een duidelijke opbouw heeft (opening, kern, slot)

* Opening: wie ben je en wat is de reden dat je solliciteert voor deze functie?

* Kern: waarom ben jij de geschikte kandidaat? Wat zijn jouw competenties? Licht deze toe met voorbeelden. Geef ook aan waarom je specifiek voor dít kantoor/bedrijf solliciteert.

* Slot: geef aan dat je jouw sollicitatie graag verder toelicht in een gesprek

- Begin de brief altijd met een aanhef (“Geachte heer/mevrouw .. ,”) en sluit de brief af met een afsluiting (“Met vriendelijke groet”). Het is netjes om even te kijken wie de sollicitatie zal ontvangen en de brief aan hem of haar te richten.

- Houd qua lengte van de brief ongeveer 1 a4-tje aan

- Zorg dat de brief mooi uitgelijnd is

 

Het gesprek

Bereid je goed voor op het gesprek. Zo voorkom je dat je voor grote verrassingen komt te staan en ga je met een zeker gevoel het gesprek in. Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding:

- Zoek jouw gesprekspartners op (LinkedIn, Google)

- Bereid vragen voor die je aan hen kunt stellen (minimaal 2 vragen)

- Waar onderscheidt het kantoor zich in?

- Welke praktijkgroepen/afdelingen zijn er binnen het kantoor?

- Ga na of je vrienden/kennissen (medestudenten) in jouw netwerk hebt die ervaring hebben binnen het desbetreffende kantoor en vraag ze naar hun ervaringen

- Bereid goede en slechte eigenschappen (ontwikkelpunten) voor, inclusief voorbeelden

- Weet alles wat op je cv/brief staat goed te motiveren

 

Tot slot deel ik graag nog tips voor het gesprek zelf:

- Kom op tijd

- Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet

- Denk na voordat je een vraag beantwoordt; gun jezelf de tijd als je niet gelijk een antwoord paraat hebt. Mocht de vraag niet duidelijk zijn, vraag dan gerust om opheldering.

- Let op non-verbale communicatie (neem een proactieve, open houding aan en kijk je gesprekspartners aan)

- Wees zeker van je zaak en durf wedervragen te stellen.

 

Het is belangrijk dat er een wederzijdse klik is. Ook voor de sollicitant is het dus belangrijk om een goed beeld te kunnen vormen van het kantoor/bedrijf. Bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt om uit het gesprek te halen en houd dat in gedachten.

Mocht je verdere vragen hebben naar aanleiding van de gedeelde tips, of over een student-stage, werkstudentschap of startersfunctie, neem dan gerust contact met mij op. Ik ben te bereiken via sjifra.de.vries@loyensloeff.com en + 31 20 578 5184 / + 31 6 82 41 97 91.

Hartelijke groeten,

Sjifra de Vries


Verdeling van verweven gemeenschappen
03mrt

Verdeling van verweven gemeenschappen

@font-face{ font-family:"Times New Roman"; } @font-face{ font-family:"宋体"; } @font-face{ font-family:"Calibri"; } @font-face{...

Help, de notaris is failliet
08dec

Help, de notaris is failliet

Demi Admiraal De notaris heeft in zijn praktijk te maken met grote sommen geld. De gelden die de notaris in verband met zijn...

Reacties

Log in to read and post comments